Voetverzorging

Goede voetverzorging, een must!
U ziet er natuurlijk graag goed uit. De dagelijkse zorg voor uw uiterlijk vindt u heel gewoon. Maar hoe zit dat met uw voeten? Wanneer krijgen die aandacht? Pas als de nagels pijnlijk zijn, het eelt branderig aanvoelt of de likdoorn steekt? Met een goede, regelmatige verzorging van uw voeten zijn deze problemen te voorkomen. Een professionele voetverzorger/pedicure kan u daarbij helpen.

Hoe ziet een normale voetbehandeling eruit?

• voeten desinfecteren

• nagels knippen

• eventueel eelt snijden

• eventueel likdoorns verwijderen

• eventueel ingroeiende nagels loshalen

• polijsten nagels

• mechanisch afwerken alle eeltlocaties

• nagelsubstantie verwijderen

• desinfecteren voeten

• eventueel drukvrij leggen

• incrèmen voeten

Voor wie ?

Man of vrouw, jong of oud: iedereen is gebaat bij een goede voetverzorging. Of u nu veel zit, staat of loopt. Want realiseert u zich wel eens dat het hele gewicht van uw lichaam vaak op de voeten neerkomt? En wist u dat als de voeten pijn doen, ongemerkt ook de houding kan veranderen? Daardoor kunnen weer rug- of nekklachten ontstaan.

Mechanisch afwerken oftewel frezen
Ik werk met nattechniek. Dat is een techniek die momenteel het meest populair is, omdat je er snel en pijnloos mee kunt werken. Bij nattechniek wordt de frees gekoeld door een speciale spray. Daardoor is de behandeling minder pijnlijk. Dit geldt vooral voor het verwijderen van eelt en likdoorns.

Een voordeel van nattechniek is dat het oppervlak dat behandeld wordt, ook gekoeld wordt door de spray. Daardoor ontstaan er vrijwel geen pijnklachten door wrijving. Doordat er met een hoger toerental wordt gewerkt, duurt de behandeling korter, dus veel aangenamer voor de cliënt

Specialisatie

Diabetes en voeten

Voetverzorging bij diabetespatiënten vereist extra zorg. Regelmatige controle en een behandeling door de pedicure kan ernstige gevolgen voorkomen.

Diabetische voeten vereisen extra zorg

De voeten van diabetes patiënten kunnen namelijk extra kwetsbaar zijn en hierdoor is een speciale behandeling geboden. De voeten van diabetespatiënten zijn vaak extra kwetsbaar omdat:

• De bloedsomploop in benen en voeten kan verminderen.

• Het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen.

• De voeten van stand kunnen veranderen.

Algemene adviezen voor de diabetespatiënt:

• Controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes of op huidbeschadigingen, met een spiegel kunt u goed onder uw voeten kijken.

• Ga regelmatig fietsen of wandelen en doe (dagelijks) voetoefeningen.

• Laat uw voeten behandelen door een professionele pedicure aangesloten bij ProVoet met de aantekening ‘Diabetische Voet’.

• Gebruik een speciale crème die geschikt is voor de Diabetische Voet,

deze voet is vaak droog en is gebaat bij een vochtregulerende crème.

Wanneer gaat een diabetespatiënt naar een pedicure?

Het is raadzaam om enkele malen per jaar, ook als er geen voetklachten zijn, naar een professionele pedicure aangesloten bij ProVoet met de aantekening ‘Diabetische Voet’ te gaan. Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over de verzorging van de voeten en de keuze van schoenen. Tevens kan de pedicure u adviserend doorverwijzen.

Reuma en voeten

Reuma is een verzamelnaam voor een heleboel verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat die we indelen in drie categoriëen:

Ontstekingsreuma: vormen van reuma met als belangrijkste kenmerk ontstekingen aan de gewrichten.

Artrose: de meest voorkomende vorm van reuma in Nederland en een aparte categorie. Artrose is niet zomaar slijtage of een ‘ouderdomskwaal’, zoals veel mensen denken.

Wekedelenreuma: vormen van reuma die zich kenmerken door klachten aan de weke delen van het bewegingsapparaat: de spieren, pezen en banden.

In totaal zijn er meer dan honderd vormen van reuma. Om precies te zijn 132. Dat zijn er heel veel: zo zijn er bijvoorbeeld zes soorten artrose en drie soorten jeugdreuma. Deze tellen elk mee als één vorm van reuma naar de huisarts, specialist of podotherapeut.

Vergoeding
Diabetische voetverzorging door de pedicure met de aantekening ‘Diabetische Voet’ is onderdeel van de basisverzekering wanneer er sprake is van een verhoogd risico (simms1) of een hoog tot zeer hoog risico (simms 2 en 3) op het onstaan van wonden. Vraag dit ten allen tijden na bij uw zorgverzekeraar om vervelende verrassingen te voorkomen. Dus alleen de behandeling van het verhoogde risico a/d voet komt in aanmerking voor een vergoeding (tegemoetkoming) van de behandelingskosten bij een ziektekostenverzekeraar, de cosmetische voetbehandeling (zoals nagels knippen, frezen, eeltverwijderen) dient u gewoon zelf te betalen.

© 2015 Gianni Ritchie. All rights reserved.